Cărți

„Trei femei”, de Lisa Taddeo este manualul perfect pentru amante

Trei femei, de Lisa Taddeo mi-a fost recomandată de câteva persoane acum ceva timp, așa că cei de la Editura Litera mi-au făcut o surpriză. Am citit-o în perioada în care am fost la mare. Mă așteptam la cu totul altceva. La mai multă profunzime. Și nu mă refer acum la stilul Lisei, deși l-am considerat destul de superficial, ci la poveștile despre pasiune și fantezii ale celor trei femei.

Lisa și alte trei femei pe care nu le-am suportat

Taddeo a vrut, cu această lucrare de non-ficțiune, să spună cum percep femeile (în trei perspective diferite) sexualitatea. Așa că o avem o dată pe Maggie, puștoaica de 16 ani care începe o relație, oarecum platonică, cu profesorul însurat de engleză. Urmează Lina, care este abuzată sexual de trei băieți în liceu și ajunge să se căsătorească cu un bărbat care abia o atinge. Și ultima, Sloane, fetița de bani gata, neiubită de familie, care primește în căsnicia ei și alți oameni.

Pe scurt, Trei femei este o carte despre amante, care justifică, într-un fel, de ce au distrus căsniciile unor oameni.

Deși sunt o feministă convinsă, cele trei femei mi-au provocat scârbă

Da, știu, bărbații au permis să le fie distruse familiile, dar pe tot parcursul lecturii m-am gândit care sunt poveștile celor trei femei înșelate. Ce a simțit oare, Marie, soția profesorului de engleză, atunci când a văzut mesajul de la Maggie? Sau soția tipului cu care Lina începe o aventură, pentru că fericirea ei constă doar în sex și săruturi cu limba? Ori soția unui bărbat pe care Sloane îl aduce în dormitorul cuplului și care află de această escapadă? Nu mai spun că în toate aceste familii erau și copii, total absenți în proza Lisei. Mă gândesc că sigur cei doi băieți ai profesorului de engleză au auzit atunci când Maggie a fost la ei în casă.

Cele trei femei ușuratice sau când traumele te transformă într-o desfrânată

Lina, Maggie și Sloane sunt trei femei cu care eu nu aș sta vreodată la o cafea. Nu pentru ce au făcut, ci pentru faptul că-s cam sărace cu duhul.

La Maggie avem o scuză pentru că e o adolescentă aeriană, care a văzut în relația cu profesorul misterul și drama dintre Edward și Bella din Amurg, romanul ei favorit. Se plângea că provine dintr-o familie de alcoolici, că e traumatizată, speriată șamd., dar atunci când a comunicat deschis cu părinții, aceștia i-au fost alături, au susținut-o. Nu mi s-a părut nimic defectuos în acest grup. Maggie mi-a dat senzația că părinții alcoolici sunt pretextul pentru ca ea să se culce cu un bărbat de 30 de ani în Hawaii, iar apoi să-i descrie întâmplarea profesorului de engleză.

Sloane e fetița de bani gata care știe cum să se comporte, cum să vorbească, cum să se îmbrace, când și cum să se distreze. Familia perfectă și rece o deprimă, iar din această cauză devine anorexică și bulimică. Sloane era la volan atunci când face accident și mama ei moare. Iar fratele ei, Gabe, o face să se simtă neiubită de un bărbat pentru prima dată, iar atunci când el intră în dormitorul ei și o întreabă dacă vor să facă prostii se produce declicul.

Lina vine dintr-o familie absentă, se îndrăgostește de un băiat din liceu, încep o relație, iar la o petrecere trei tipi îi pun ceva în băutură și o violează. Devine o damnată. Colegii de clasă aproape îi lipsesc un A stacojiu pe fiecare haină. Ajunge să se căsătorească cu Ed, un bărbat distant, care abia o atinge. Reia legătura pe Facebook cu iubitul din liceu, care este căsătorit și are copii. Înlocuiește iubirea cu sexul.

De ce povestea lui Maggie mi s-a părut cea mai interesantă

După ce Marie, soția profesorului, află de aventura lor, cei doi întrerup legătura brusc și definitiv. Maggie intră în depresie, se îngrașă și se izolează complet. Aplică la facultate și renunță la studii, iar pe la douăzeci de ani le spune părinților despre relația pe care a avut-o cu profesorul în adolescență. Dezamăgiți, dar resemnați în același timp, încep un proces. Tatăl lui Maggie se sinucide la scurt timp, iar puștoaica pierde procesul, pentru că imaginea profesorului perfect care ajută constant elevii nu poate fi distrusă.

Comparativ cu celelalte două femei, Maggie chiar a intervenit în această familie dintr-o oarecare naivitate. Dar nu pentru că nu avea idee ce face, ci pentru că era ferm convinsă că proful tânăr și sexy își va părăsi soția și copiii doar pentru a trăi fericit și până la adânci bătrâneți cu o puștoaică.

Bineînțeles, Maggie a ieșit extrem de ciufulită din această poveste, iar profesorul nu avea nicio tentativă să înceapă o relație, în adevăratul sens al cuvântului, cu ea. A meritat toată tevatura asta? Nu, dar povestea chiar m-a intrigat și a fost motivul pentru care am citit Trei femei până la final.

Stilul Lisei sau cum vinul poate avea gustul urinei reci

Stilul autoarei mi s-a părut lipsit complet de profunzime. Paralelele pe care le-a făcut cu literatura grea nu-și aveau sensul având în vedere nivelul intelectual al personajelor. Poate doar cea către Sonetul XVII, al lui Neruda, pentru că proful ăsta sexy îi tot trimitea versuri din el lui Maggie, dar în rest, nu aveau ce căuta în text. Lina nu prea citea, Sloane a devenit mai libertină după ce a citit 50 Shades of Grey, iar Maggie era o fană Harry Potter și Twilight.

Unele comparații chiar m-au provocat să închid cartea. Spre exemplu cea în care Lisa compară gustul vinului cu cel al urinei reci. De unde știe ce gust are urina? Mă rog, poate fi o fană a golden shower-ului, dar rece? Poate a făcut pipi cineva în gura ei afară, la -2 grade, dar nici asta nu are sens.

Concluzii sau de ce nu regret că am citit Trei femei

Având în vedere că a fost o lectură de plajă, oarecum ușoară, nu consider că mi-am pierdut timpul. Plus, are niște bucăți interesante, cum ar fi prologul, când Lisa spune că de fiecare dată când mama ei se ducea sau se întorcea de la serviciu, un bărbat vârstnic o urmărea și se masturba în spatele ei.

Trei femei a primit trei stele de la mine pe GoodReads. Nu m-a impresionat, dar nici nu mi-a displăcut. Dacă vrei o lucrare bună și puternică de non-ficțiune despre femei și feminitate, există o diversitate din care poți alege, dar dacă te interesează o lectură cu care să-ți ocupi timpul pe plajă, ei bine, Trei femei e perfectă, ba chiar și excitantă pe alocuri.

Comandă cartea de aici!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să-l dai mai departe:
  • 36
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

S-ar putea să-ți placă și...