Cărți

Am citit „Delicatele frumuseți ale vieții” și mi-am dat seama că americanii nu au probleme reale

Uneori pare că merg la sigur cu romanele pe care le iau la lecturat. Scriitori mari, de obicei clasici sau ce e prin top-urile de contemporani. Însă, am perioade în care vreau să fiu surprinsă, să descopăr un scriitor, o carte care să mă tăvălească așa cum face un motan cu un ghem de ață.

Așa am pățit cu Delicatele frumuseți ale vieții. Atunci când am început colaborarea cu Editura Humanitas, mi-am ales câteva titluri, printre care s-a numărat și volumul de scrisori semnat de Cheryl Strayed. Habar nu aveam cine este Sugar, nu văzusem nici ecranizarea la Wild, dar am zis totuși să încerc.

De ce a acceptat Cheryl să devină Sugar?

Pe scurt, Dear Sugar este o rubrică online de sfaturi. Inițiatorii proiectului i-au propus lui Cheryl să preia, pro bono, imaginea acestei bombonici sfătoase. Deși a avut dubii inițial, fiind un alt job neplătit – aparent e greu să trăiești din scris chiar și în State, mai ales când soțul tău e și el scriitor și aveți doi copii -, prozatoarea a acceptat.

Citind această carte, am intrat într-un paradox. Oamenii care aveau nevoie de sfaturi, cu câteva excepții, bineînțeles, mi s-au părut enervanți și m-au lăsat să cred că americanii nu au probleme reale (cartea a apărut înainte să iasă Trump). Foarte multe scrisori sună așa: hei, sunt o lesbiană de 47 de ani, îmi iubesc mult prietena, dar vreau să fac mai mult sex, sunt disperată, te rog ajută-mă. Însă, și aici intervine paradoxul, răspunsurile lui Cheryl sunt extrem de prozaice. De fiecare dată, femeia răspunde cu o poveste. Așa îl face pe autorul cu probleme al scrisorii să rezoneze cu un anumit personaj sau o anumită situație și, astfel, să-și răspundă singur la întrebare. Cartea mi-a plăcut, dar nu în totalitate.

Când am aflat că tipa care dă sfaturi are vreo patruzeci de ani, mi-a venit să râd. Pe bune acum, de ce aș asculta o străină destul de tânără, probabil și fără prea multă experiență? Însă, înaintând în lectură și descoperind background-ul scriitoarei, m-am schimbat 180 de grade. Nu știu care etapă din viața ei m-a tulburat mai mult: copilăria, când bunicul ei o obliga să se joace cu penisul lui flască, plăpând și totuși înspăimântător, tinerețea, când și-a pierdut mama sau maturitatea, când tatăl care o abandonase, s-a întors brusc și i-a spus extrem de brutal că se bucură că, în sfârșit, a scăpat de ea.

Poate Sugar să înlocuiască un psiholog?

Au fost și câteva scrisori formidabile din partea cititorilor. O mamă care-și iubea enorm fetițele, dar nu se putea abține să nu le lovească, să le smulgă din scaunul de copii din mașină și să le arunce pe limba de iarbă din fața casei sau o fetiță care a trăit cu un frate sociopat, care o jignea și îi punea animale moarte în pat sau o tipă căreia îi era frică să investească într-o relație, convinsă că va face cancer sau un bărbat a cărui unic fiu a fost ucis de un bețiv. Pe lângă poveștile șocante, m-a impresionat stilul în care erau scrise. Cred că simplitatea și sinceritatea narațiunii m-au răscolit mai mult decât poveștile în sine.

Delicatele frumuseți ale vieții merită citită!

Pe lângă toate astea, dacă n-ar fi fost ultima scrisoare, pe care eu o consider colosală, probabil nu mi-aș fi conturat această părere pozitivă despre culegerea Delicatele frumuseți ale vieții. Chiar în ultimele patru pagini, o tânără de douăzeci și doi de ani o întreabă pe matura Sugar ce i-ar spune puștoaicei Sugar. A fost un paragraf, o referire la mama ei, care mi-a făcut pielea capului să se încrețească: De Crăciun, când abia vei fi împlinit 20 de ani, atunci când mama îți va dărui un palton călduros pentru care a economisit luni de zile, să nu te uiți strâmb dacă-ți zice că i s-a părut paltonul perfect pentru tine. Nu-l ține ridicat și nu spune că pare mai lung decât îți place ție și prea gros și poate chiar prea călduros. Mama ta va fi moartă în primăvara următoare. Paltonul acela va fi ultimul lucru pe care ți l-a dăruit. Vei regreta cuvântul nerostit pentru tot restul vieții tale. Spune-i mulțumesc.

Cheryl Strayed, ce a însemnat Sugar.

Comandă cartea de pe Humanitas.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să-l dai mai departe:
  • 37
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

S-ar putea să-ți placă și...