Cărți

De ce „Inseparabilele”, de Simone Beauvoir te va face să-ți reanalizezi toate relațiile de prietenie?

Simone de Beauvoir este un paradox în sine. Deși, în scrierile ei a fost o feministă puternică, s-a lăsat convinsă de Sartre să accepte alte femei în relația lor. Simone, care părea independentă, liberă emoțional, a ajuns, aproape de fiecare dată, să sufere în urma escapadelor filosofului. De ce s-a lăsat înduplecată de Sartre? Nu știu. Să fi fost asta iubire? Eu, sincer, nu cred. Acum nu vreau să vorbesc despre Sartre, pe care nu-l agreez deloc, ci despre Simone și despre iubirea pe care i-a purtat-o Zazăi.

Dacă am lacrimi în ochi, oare se întâmplă pentru că ești moartă, sau pentru că eu trăiesc? Ar trebui să-ți dedic această poveste, dar știu că nu mai ești nicăieri, așa că-ți vorbesc doar printr-un artificiu literar. În rest, asta nu e cu adevărat povestea ta, ci doar o poveste inspirată din noi două. Tu nu erai Andree, eu nu sunt această Sylvie care vorbește în numele meu.

Zaza a fost cea mai bună prietenă a lui Beauvoir. S-au cunoscut în copilărie. Amândouă erau culte, citeau, petreceau aproape tot timpul împreună. Erau, efectiv, ca două surori. Însă, spre deosebire de Simone, Zaza își dorea să se căsătorească și să fie o mamă model. Eseista a încercat ani l-a rândul să-i scoată prietenei sale din cap aceste idei trăznite, dar a eșuat. Când a aflat că Zaza a fost răpusă de encefalită virală, Simone a fost distrusă. Dacă cineva ar fi întrebat-o din ce cauză a murit prietena ei, scriitoarea ar fi răspuns: Zaza a murit din cauză că era excepțională. Ca să înțelegeți cam atât de mult a iubit-o.

În 1928, Beauvoir publică micro-romanul Inseparabilele (tradus la noi abia în 2020, Editura Litera), prin care o reînvie pe Zaza și, odată cu ea, dragostea pe care i-a purtat-o. Simone se transformă într-un personaj observator, care în doar două capitole, construiește portretul lui Andree a.k.a Zaza.

Sylvie, personajul observator, este alături de Andree din prima clipă în care se cunosc. Nu o părăsește nici după ce se îndrăgostește pentru prima dată, nici după prima despărțire, când puștoaica se automutilează cu un topor, nici când îi împărtășește gândurile suicidale. După ce Andree începe relația cu Pascal, – tipul habotnic, spiritual, indisponibil emoțional, pentru că deja îi oferise toată iubirea lui Dumnezeu -, care tot amâna logodna din cauză că nu voia să-și supere tatăl și sora, care au sacrificat multe pentru el, Sylvie încearcă să îi explice că dacă nu se căsătorește cu Andree, fata va fi exilată departe de casă, să studieze. Pascal nu face nimic în legătură cu asta.

Într-o zi, Andree se duce neanunțată acasă la Pascal. Îi deschide sora lui, care o poftește în casă crezând, inițial, că este o fostă elevă de-a bătrânului ei tată. Tânăra a intrat în biroul bărbatului. A cerut să-i explice de ce nu este de acord cu logodna lor. Într-o criză de disperare, Andree l-a implorat pe tatăl lui Pascal să nu o dea afară niciodată din casă. A început să-i enumere calitățile pe care le are: că este o fată decentă, deloc mondenă, care va avea grijă de fiul lui. Bătrânul, extrem de confuz pentru că nu a știut că tânărul are o iubită, a încercat să-i explice că totul a fost o neînțelegere și că el, de fapt, nu se opune. Între timp se întoarce și flăcăul, care, atunci când a văzut-o pe tânăra lui iubită, a mustrat-o.

Andree nu a plecat din casa lui Pascal. În acea seară a făcut febră. Din păcate nu au apucat să se căsătorească, pentru că într-un timp extrem de scurt, fata a murit.

Cel mai mult m-a impresionat puritatea relației de prietenie dintre cele două fete. E genul ăla de puritate și devotament pe care nu ai cum să-l întâlnești în niciun alt tip de relație. Cartea asta m-a făcut să-mi reanalizez toate relațiile de prietenie pe care le-am avut. Simone și Zaza, la fel ca și Andree și Sylvie, erau suflete pereche. Poate că eu nu mi-am întâlnit încă sufletul pereche, pentru că, mi-am dat seama că toate prietenele pe care le-am avut s-au îndepărtat odată cu timpul și cu numărul kilometrilor care a început să crească între noi.

Citind Inseparabilele, mi-am dat seama cât de mult tânjesc după o astfel de relație de prietenie.

Comandă cartea de pe Litera.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să-l dai mai departe:
  • 147
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

S-ar putea să-ți placă și...