Cărți

Dacă nicio carte de dezvoltare personală nu mai are efect, citește-o pe Julia Cameron

Dacă mă urmăriți de ceva vreme, cred că ați observat că eu nu citesc cărți de dezvoltare personală. Știu, trăim într-o lume a alergăturii după faimă și validare și simțim nevoia de îndrumare. Așa că, ce facem? Apelăm la spectaculoasele cărți de îndrumare spirituală/dezvoltare personală, care, cică, te ajută să te redescoperi și să îți conduci propria viață. Mi se pare un mare bullshit, sincer. Eu, în general, mă hrănesc cu povești, nu cu citate motivaționale clișeistice.

Cu toate acestea, a fost o singură carte, să zicem că ar putea fi de dezvoltare personală, care chiar a avut impact asupra mea. Mă refer la The Artist’s Way, de Julia Cameron. Totuși, este mai mult un curs decât o carte de dezvoltare personală, o culegere de exerciții pentru 12 săptămâni. Acest titlu a fost tradus la noi la Editura Paralela 45 – Cum să eliberezi artistul din tine. Dacă treceți de adaptarea titlului în limba română și a copertei nu chiar așa strălucite, vă garantez că este o carte bună, mai ales dacă viața voastră este un haos, dacă nu mai știți cine sunteți și care e drumul vostru.

Eu mi-am cumpărat The Artist’s Way undeva în luna iulie. Am renunțat în săptămâna 11 a cursului, pentru că m-am angajat și timpul nu prea mi-a mai permis să mă ocup intens de exercițiile propuse de J.C. A fost greșeala mea, am fost slabă. Tocmai, ideea întregii cărți este ca în întreaga nebunie – job, familie, relații, prieteni –, să ne găsim timp pentru noi.

Cine, naiba, e Julia Cameron?

Prima dată, înainte să intru în pricipiile pe care se bazează cursul, să vă spun câteva lucruri despre autoare. Julia Cameron s-a născut în 1948. Este profesoară, poetă, jurnalistă, scenaristă, regizoare și scriitoare de origine americană. În 1992, a publicat The Artist’s Way, care a avut și încă are un succes extraordinar.

Cartea începe cu o introducere în care Julia ne explică care sunt cele două instrumente, extrem de importante, pe care trebuie să le folosim pe tot parcursul cursului. Adică, paginile de dimineață și întâlnirea cu artistul. Autoarea este convinsă că fiecare dintre noi se naște cu un copil creator. Diferența se face mai târziu, pentru că oamenii care nu-și hrănesc copilul din ei cu povești, cu artă etc., ajung niște oameni depresivi cu job-uri foarte puțin provocatoare. Spre deosebire de cei care se ocupă de copilul creator, îl protejează, îl cresc, până când acesta ajunge să domine.

Ce sunt paginile de dimineață și cine e artistul cu care trebuie să mă întâlnesc?

Cum să eliberezi artistul din tine este un curs de inițiere pentru copilul artist din noi. Revenind la cele două instrumente fără de care nu putem urma cursul: paginile de dimineață (Morning pages, așa cum prefer eu să le spun) și întâlnirea cu artistul. Cameron spune că primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când ne trezim este să scriem trei pagini pline de gânduri. Nu trebuie să fie literare, nici corect gramaticale, nu trebuie să le arăți absolut nimănui. Acest exercițiu te ajută să scapi de toate scenariile negative, de bila de praf din mintea ta, care, odată eliminată, îți va oferi claritatea necesară ca să poți crea.

La început, paginile de dimineață mi s-au părut infernale. Mă deranja faptul că trebuia să mă forțez să mă trezesc dimineața. Eu, din cauza programului haotic, și al nopților nedormite, nu reușeam în niciun fel să fac asta. Bine, cu timpul, și cu cât am înaintat în curs, trezitul la ora opt a devenit o plăcere. Mi-a organizat viața, mi-a oferit un sens. Datorită paginilor, am ajuns să mă apropii de mine și să devin mult mai sinceră în legătură cu ce vreau de la viața mea.

Repet, pentru că foarte multe persoane care au urmat acest curs și au folosit intrumentul paginilor de dimineață spuneau că ei le scriu, paginile se adună, dar din ele nu pot închega absolut nimic. Și nici nu o să se închege ceva din gânduri vomitate pe o foaie de hârtie. Alea sunt strict pentru a scăpa de ceața din minte.

Al doilea instrument: întâlnirea cu artistul. Întâlnirea asta trebuie făcută săptămânal. La ce se referă Julia Cameron? Să scoți copilul artist din tine la o întâlnire. Să vedeți un film de artă, să ascultați muzică clasică, să vă plimbați prin parc și să observați fiecare detaliu din jurul vostru, să cumprați niște cărți pe care să le citiți împreună. Sau agende sau niște pixuri colorate pe care le îndrăgiți. Fiind copil, artistul din voi trebuie tratat ca atare. Oferiții toate jucăriile de care are nevoie ca să se dezvolte.

Recuperează până ți se face rău

Ce am prezentat mai sus sunt doar instrumentele de bază. Pe urmă, fiecare săptămână are o temă anume: Recuperarea unui sentiment de siguranță, Recuperarea unui sentiment al identității, Recuperarea unui simț al puterii, Recuperarea unui simț al integrității, Recuperarea unui sentiment al posibilității, Recuperarea unui sentiment al conectivității, Recuperarea unui sentiment al compasiunii, Recuperarea unui sentiment de autoprotecție, Recuperarea unui sentiment al autonomiei și Recuperarea unui sentiment al credinței.

Fiecare săptămână începe cu o introducere de câteva pagini, în care Julia Cameron vorbește despre temerile unui artist, despre lipsa de încredere, despre oamenii toxici de care trebuie să scăpăm ca să putem trăi o viață creativă, despre ce înseamnă banii, despre monștrii care vor să ne distrugă creativitatea, despre relația pe care o avem cu spiritualul, fie că suntem creștini, agnostici sau atei. După aceste cuvinte de inițiere, urmează o listă de aproximativ 10 exerciții pe care trebuie să le facem în săptămâna respectivă.

De ce temele pentru acasă sunt importante?

Spre exemplu, câteva exerciții care mi-au plăcut au fost: să aleg un monstru care îmi distruge creativitatea și să scriu o poveste horror în care să-l ucid, sau să descriu cinci vieți imaginare în care mi-ar plăcea să trăiesc (ce job aș avea, ce fel de prieteni, cum ar arăta o zi obișnuită și ce aș simți), sau să fac o listă de schimbări mici pe care le-aș putea realiza, sau să îmi găsesc un scop al spătămânii și să-l duc la îndeplinire, sau să fac o listă cu cinci realizări din copilărie (ce fel de copil am fost? sau cum spune Octavian Soviany: Am fost un copil reușit?). Săptămâna în care a trebuit să renunț la lectură a fost cea mai dificilă și, cu toate astea, mi-a prins cel mai bine. De multe ori ne lăsăm copleșiți de toată literatura și arta extraordinară care ne înconjoară.

Săptămâna despre spiritualitate s-a numărat printre favoritele mele. Eu, în copilărie, am fost extrem religioasă. Mă închinam în fiecare seară, mergeam la biserică, la spovedit, împărtășit etc., pe urmă, prin liceu, din cauza profesorilor de religie, am devenit atee convinsă. După ce am crescut, am devenit agnostică. Nu cred în Rai și Iad, nici în bătrânelul ăla care plutește pe un nor și așteaptă cu nerăbdare să facem o prostie și să ne pedepsească, dar sunt o persoană spirituală. Iar Julia Cameron m-a făcut să îmi pun niște întrebări extrem de importante, care mi-au schimbat, oarecum, perspectiva. Spre exemplu, cum arată Dumnezeul meu? Este femeie? Stă în cer pe-un norișor de vată de zahăr roz? Mă veghează? Dacă nu sunt o persoană care se roagă, Julia m-a încurajat să îmi scriu propriul text pe care să-l spun în fiecare seară, înainte de culcare.

După ce termini acest curs, Julia îți repetă să nu cumva renunți niciodată la cele două intrumente de bază, lucru pe care, mărturisesc cu sinceritate, eu l-am făcut. Regret și acum. Chiar o să reiau cursul de unde l-am abandonat, pentru că știu cât m-am schimbat în acele 11 săptămâni. Pe lângă asta, voi continua să-mi scriu paginile de dimineață și să am acea întâlnire săptămânală cu artistul.

Așa că, dacă aveți senzația că spectaculoasele cărți de dezvoltare personală nu mai au niciun efect, accesați link-ul de pe Libris.ro și comandați-vă cartea Juliei Cameron cu doar 27 de lei. Luați un caiet sau o agendă drăguță (vă recomand una de la Moleskine) și începeți cu paginile de dimineață. Faceți acele mici schimbări pe care le doriți și trăiți-vă viața într-un mod creativ. The Artist’s Way sau Cum să eliberezi artistul din tine este ghidul perfect.

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să-l dai mai departe:
  • 87
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

S-ar putea să-ți placă și...