Cărți

6 cărți pe care le-am citit în ianuarie

6 cărți pe care le-am citit în luna ianuarie și pe care le recomand:

Captivantul București interbelic, de Graziella Doicescu (Ed. Vremea)

Graziella Doicescu este profesor de chimie și de fizică, un sensibil artist plastic și o talentată scriitoare. Captivantul București interbelic este o carte foarte bine documentată, care îți descrie orașul în detaliu – cartiere, transport, restaurante, cofetării și birturi, teatre, operă și cinema, muzee, distracțiile vremii, concertele, educația și moda – cu o dragoste care te face să prețuiești ceea ce a fost cândva Bucureștiul.

Când te plimbai prin București, te uimea bogăția verde care te înconjura peste tot.

Întoarcere în Bucureștiul interbelic, de Ioana Pârvulescu (Ed. Humanitas)

Ioana Pârvulescu ne prezintă elegantul București interbelic din punct de vedere politic, boem – cu poveștile lui de dragoste, cu activitățile din timpul liber ale cetățenilor, cu filmele și romanele populare ale vremii, cu tangoul erotic etc. – și tehnic, axându-se mai mult pe poveștile din lumea literară.

Bucureștiul interbelic este locul unde s-a întâmplat totul.

Powered by Storytelling, de Murray Nossel (Ed. Publica)

Murray Nossel a scris o carte practică de comunicare, care te învață să creezi povești în jurul produsului pe care-l vinzi, propunându-ți niște exerciții de scris în urma cărora depășești barierele emoționale și ajungi la publicul tău.

De fiecare dată când spunem o poveste, privirea noastră de leu este ațintită asupra unui singur aspect: legătura cu publicul nostru. În această carte, privirea mea caută să se concteze cu tine, cititorul, legat de felul în care se poate folosi eficient povestitul în comunicarea de business.

Lumânările ard până la capăt, de Sándor Márai (Ed. Curtea Veche).

Un roman de 160 de pagini, apărut în anul 1942, redescoperit la sfârșitul secolului XX, care m-a cucerit de la prima pagină și m-a făcut să tremur. Un roman despre dragoste și prietenie, care te provoacă să-ți analizezi în detaliu trecutul și care redefinește tot ceea ce credeai că înseamnă iubirea, fidelitatea, libertatea, stima de sine și prietenia.

Dar dincolo de femei și de rolurile interpretate în societate, dincolo de lume, licărea un sentiment mai puternic decât orice altceva. Numai bărbații cunosc acest sentiment. Se numește prietenie.

Femei, de Mihail Sebastian (Ed. Cartex)

Până de curând nu am citit niciun roman de-a lui Mihail Sebastian, rezumându-mă doar la piese de teatru ca: Steaua fără nume sau Jocul de-a vacanța. Femei este o carte foarte bine scrisă, care m-a cucerit mai ales cu povestea amicei urâte a personajului principal, Ștefan, care este dezvriginată de un prieten comun de-al lor. Simțindu-se vinovat pentru fapta sa, tipul ăsta hotărăște să se căsătorească cu tânăra dizgrațioasă, care va avea un final tragic.

A trecut ca o fată întâlnită într-un tramvai.

Războiul Mondial al Fumătorilor, de Marin Mălaicu-Hondrari (Ed. Polirom)

Într-o societate plină de vicii, dintre care cel mai balmat este fumatul, în care singurul loc pentru fumători este masa aia de afară, cea de lângă  pubelă, în care plătești dublu pentru un pachet de țigări din cauza taxei de viciu, unde ești un paria dacă îndrăznești să îți aprizi o țigară într-un loc public, Hondrari vine cu un roman care apără drepturile fumătorilor.

Fumătorii avertizează autoritățile sanitare și pe cei din jurul lor că cei care nu fumează mor și ei.

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să-l dai mai departe:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

S-ar putea să-ți placă și...