Cărți

Am fotografiat 10 pagini din „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”, de Teodor Hossu-Longin

10 povești și rețete pierdute prin Deltă este cea mai nouă carte semnată de Teodor Hossu-Longin, apărută la Editura Hyperliteratura. Acest album combină elemente ca literatura, cele 10 proze scurte care prezintă portrete autohtone mi-au amintit de Hanul Anucuței, a lui Sadoveanu; fiecare imagine este însoțită de versuri care aparțin unor mari poeți ai României; gastronomia, ca să descoperi rețetele, trebuie să citești poveștile și bineînțeles, turismul. Sunt introduse și elemente de grafică originală deltaică, semnate de Cornel Ghiulea. Fotografiile realizate de Valeriu Leonov sunt superbe. Când am răsfoit prima dată cartea, am avut impresia că imaginile prind viață.

Cine este Teo Hossu-Longin?

Teodor Hossu-Longin, fiul celebrei realizatoare TV Lucia Hossu-Longin, a publicat la 26 de ani volumul de proză scurtă Crimă și alte povestiri, pentru care a primit Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România. După o pauză de 20 de ani în care s-a dedicat jurnalismului de televiziune, a revenit în lumea prozei, în 2017, cu romanul Mortua Est, devine membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în noiembrie 2018 lansează un nou volum de proză scurtă, 13, cu noroc.

Andrei Ruse, directorul Hyperlitertura, de vorbă cu Teodor Hossu-Longin despre „10 povești și rețete pierdute prin Deltă”

Despre rețete și povești

Șaran de Ibrail, Carcalină în silî și Smuț viziresc sunt doar câteva denumiri de mâncăruri pe care le-am descoperit între paginile acestei cărți. Fiecare preparat este servit cu o poveste captivantă și înțesată de istoria locului.

Teo Hossu a pus în valoare, prin intermediul acestui proiect, o destinație turistică foarte bogată. Fauna și flora deosebite; legendele locale, cum ar fi povestea cu Vlad Țepeș, din proza Umbra lui Țepeș la Comana sau cea în care Unchiul Dorofei l-a ratat pe Ceaușescu, pentru că și-a lovit piciorul de o margine de fier; arhitectura atipică a locuințelor, case vopsite într-un albastru marin și acoperite cu stuf, obiceiurile și meșteșugurile oamenilor, cum ar fi pescuitul, toate acestea sunt prezentate și imortalizate de către Teo și Valeriu Leonov.

10 pagini din carte și alte nebunii

10 povești și rețete pierdute prin Deltă este un album de-a dreptul deosebit prin complexitate și aspect. Poate să fie un foarte bun ghid de călătorie sau un cadou excelent, fie că ești pasionat de fotografie, gătit sau un cititor înrăit.

Dacă ți-a plăcut articolul, poți să-l dai mai departe:
  • 88
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

S-ar putea să-ți placă și...